Australia ToursAktiv-Resor

Legendaarinen Silkkitie junalla

16 päivän junamatka Uzbekistaniin, Turkmenistaniin ja Iraniin

Muinainen reitti Kiinasta Roomaan tunnetaan Silkkitienä ja se oli 1 500 vuoden ajan maailman tärkein kauppareitti. Teiden verkosto ulottui vuorten ja tasankojen yli tuhansien kilometrin matkan Kiinasta Eurooppaan. Kauppatavara kulki yleensä ketjussa paikasta seuraavaan. Välietapeissa tavarat purettiin ja lastattiin uudelleen seuraaviin vuorossa oloeviin karavaaneihin. Näin reitin varrelle syntyi merkittäviä kauppapaikkoja, kuten Samarkand ja Isfahan. Tavarankuljetus oli hidasta ja vaarallista, karavaanit joutuivat tuon tuostakin ryöstelijöiden uhreiksi. Eurooppa sai Silkkitietä pitkin melkein yksinomaan suuresti kaipaamiaan ylellisyystuotteita, kuten silkkiä, mausteita, hajuvesiä ja kultaa, joiden hinnat määränpäässä olivat huikeita. Myös uudet ideat ja uskonnot levisivät pitkää tietä pitkin idästä länteen ja lännestä itään. Vanha kauppareitti on tuttu myös tsaarin armeijan upseerin Carl Gustaf Emil Mannerheimin sata vuotta sitten ratsain tekemästä legendaarisesta tiedustelu- ja tutkimusretkestä Aasiaan.

Lähtöpäivä 16.9.2017
Taškent – Samargand – Buhara – Merv – Ašgabat – Mašhad – Yazd – Isfahan – Shiraz – Pasargadae & Persepolis – Teheran

Kysy myös 14 päivän matkaa, jonka reitti on Ašgabat – Merv – Bukhara – Khiva – Samargand – Shakhrisabz – Tashkent – Turkestan – Almaty. Lähtöpäivät ovat 5.10. ja 17.10.2017

Päivä 1. | Taškent
Saapuminen Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin ja kuljetus hotelliin.

Päivä 2. | Taškent
Kaupunkikierroksella tutustutaan Taškentin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kaupungin pitkän historian ansiosta siellä on paljon kiinnostavaa nähtävää: keskiaikaisia monumentteja, viehättävä vanha kaupunki, moskeijoita ja useita kiinnostavia museoita. Neuvostoaika synnytti Taškentiin omanlaistaan arkkitehtuuria, leveitä puistokäytäviä ja moderneja hallintorakennuksia. Yöpyminen junassa.

Päivä 3. | Samargand
Samarkand on Uzbekistanin tunnetuin kaupunki ja Keski-Aasian sininen helmi. Se on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Samarkandin alue asutettiin noin 4 000 vuotta sitten. Vuosituhansien varrella aluetta ovat hallinneet niin persialaiset kuin arabit - olihan Samarkand merkittävä idän ja lännen välisen kaupan etappi. Myös Tšingis-kaani kulki aikoinaan Samarkandin kautta ja hänen sotajoukkonsa tuhosivatkin ison osan kaupungista vuonna 1220. Kierroksella näet komean Registan-aukion sinisine rakennuksineen ja Shah-i-Zindan mausoleumin. Yöpyminen junassa.

Päivä 4. | Samarkand
Tänään vieraillaan silkkimattoja valmistavassa tehtaassa sekä paikallisessa kodissa. Näet miten mulperipuun kuoresta tehdään paperia, käydään Ulug Begin observatoriossa ja Bibi Khanum Moskeijan raunioilla sekä palatsimaisessa Gur Emir mausoleumissa. Illalla juna lähtee kohti Buharaa. Yöpyminen junassa.

Päivä 5. | Buhara
Buhara sijaitsee keskellä Kyzylkumin autiomaata, jossa esiintyy suolatasankoja ja -soita. Buharassa on noin tuhat monumenttia, jotka muistuttavat Silkkitien menneistä loiston päivistä. Buharassa on myös useita koraanikouluja ja moskeijoita. Buharassa tutustutaan mm. Arkin linnoitukseen, Unescon suojelemaan vanhaan kaupunkiin sekä Samanidien mausoleumiin. Kaupungissa valmistetaan tekstiilejä ja mattoja sekä käsitellään karakullampaiden nahkoja.
Myös Buhara osui Tšingis-kaanin sotajoukkojen reitin varrelle. Vuonna 1220 kaupunki valloitettiin ja poltettiin, mutta jo vuosikymmentä myöhemmin kaupunki kukoisti jälleen. Yöpyminen junassa.

Päivä 6. | Merv
UNESCOn maailmanperintölistaan kuuluva Merv on yksi Keski-Aasian vanhimpia kaupunkeja. Yli 100 km² alueelle levittäytynyt Merv koostuu peräti viiden eri aikakauden kaupungista. 1100-luvulla Mervin arvellaan olleen maailman suurin kaupunki. Keskeinen sijainti Silkkitien varrella toi sille vaurautta ja vaikutteita niin kulttuurien kuin uskontojen osalta. Kierroksella nähdään mm. 1100-luvulla hallinneen seldžukkisulttaani Sanjarin mausoleumi, jonka arkkitehtuuri on yksinkertaisuudessaan vaikuttavaa, Neidon Palatsi ja hautoja. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 7. | Ašgabat
Aamulla ajetaan ensimmäiseksi Nisan kaupunkiin, joka on historiallisen Parthian ja nykyisen Iranin alueella. Parthialaiset olivat paimentolaiskansa, jotka muuttivat Persiaan (Iran) noin vuonna 1000 eaa. Asutus oli keskittynyt kahdelle kukkulalle, toisella oli vanha Nisa ja kuninkaallisten asuinpaikka ja toisella asui rahvas ja siellä käytiin kauppaa ja elettiin arkiaskareiden parissa.  Lounaan jälkeen on aikaa tutustua moderniin Ašgabatiin, joka on suhteellisen nuori kaupunki. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kaupunki on kehittynyt moderniksi metropoliksi korkeine rakennuksineen ja lähes absurdiutta lähentelevine monumentteineen. Iltapäivällä käydään kansallismuseossa, jossa on mm. presidentti Berdimuhamedowin elämäntyötä esittelevä osasto. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 8. | Mašhad
Aamiaisen jälkeen lähdetään bussimatkalle Iraniin. Mašhad on Iranin toiseksi suurin kaupunki yli 2,7 miljoonalla asukkaallaan ja yksi seitsemästä šiialaisuuden pyhästä kaupungista. Kaupunki sijaitsee Kasfah-joen laaksossa lähellä Turkmenistanin rajaa. Mašhad on myös yksi šiialaisuuden pyhimmistä kaupungeista. Suomeksi kaupungin nimi tarkoittaa marttyyrikuoleman paikkaa.  Vierailu imaami Shiiten mausoleumilla, jossa on kauniita patioita ja iranilaista taidetta. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 9. | Yazd
Tänään Persian Explorer -juna ottaa suunnan kohti Yazdia, jonne saavutaan seuraavana aamuna. Yöpyminen junassa.

Päivä 10. | Yazd
Yazd on Iranin autiomaakaupungeista jännittävin ja Aleksanteri Suuren perustama. Kaupunkikuvaa hallitsevat tornit ja moskeijoiden kupolit. Vierailu Zoroastrian tulitemppelissä ja hiljaisuuden tornissa, jota käytettiin ennen hautapaikkana. Yazdin vesimuseossa tutustutaan keinoihin, joilla autiomaassa sijaitsevan kaupungin vedensaanti järjestelmä toimii. Iltapäivällä juna jatkaa matkaa kohden Isfahania, jossa yövytään hotellissa. Illallinen nautitaan vanhan karavaanimajatalon sisäpihalla. 

Päivät 11. – 12. | Isfahan
Iranilaiset sanovat, että Isfahan on puoli maailmaa. Sanonta juontaa 1500-luvulta, jolloin Isfahan oli Safavid-dynastian hallitsema maailman suurin kaupunki. Isfahan on edelleen tänä päivänä uskomattoman kaunis. Moskeijat ja koraanikoulut värittävät Nagsh-e-Jahan -aukiota, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Aukiota reunustavat holvikaaret ja Perjantaimoskeijan minareetit tuovat mieleen Venetsian. Imaamin aukion ympärillä on kaksi merkittävää moskeijaa: iso Perjantaimoskeija ja pienempi naisten moskeija, Lotfollah. Lotfollahin moskeija on siitä harvinainen moskeija, että sen ympärillä ei ole lainkaan minareetteja, sillä se oli aukion toisella puolella sijainneen palatsin naisten käytössä, joten rukouskutsua yleisölle ei tarvittu. Armenialaiset kirkot puolestaan kertovat tarinaa monikulttuurisuudesta. Maaginen Khaju-silta on paikka, jonne paikalliset kerääntyvät auringonlaskun aikaan kuuntelemaan runonlausujien rakkaudentunnustuksia. Isfahanissa kaksi päivää kuluu kuin siivillä ja mielenkiintoista nähtävää riittää. Tutustu myös basaareiden tarjontaan. Yksi yö junassa ja yksi yö hotellissa.

Päivä 13. | Shiraz
UNESCOn maailmanperintökohde Shiraz tunnetaan erityisesti runoudestaan ja se onkin Iranin kuuluisimpien runoilijoiden kotikaupunki. Shirazin runoilijoista kuuluisin on Hafez (1325–1390), jonka hauta Hafezieh on tunnelmaltaan koko Iranin huikeimpia nähtävyyksiä. Paikalliset uskovat, että elämän suurten ratkaisujen edessä pitäisi saapua Hafezin haudalle lukemaan hänen runokokoelmaansa. Nuoret ja vanhat saapuvatkin Hafezin haudalle lukemaan runoja ääneen. Shiraz on myös portti Persepoliksen rauniokaupunkiin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 14. | Pasargadae ja Persepolis
Persepolis on Iranin tunnetuin nähtävyys ja yksi maailman legendaarisimmista rauniokaupungeista. Persepoliin rauniot kertovat tarinaa Persian loiston päivistä, kun maa oli maailman mahtavin imperiumi. Persepoliin perusti soturikuningas Dareios I, joka laajensi valtakuntaansa ahkerasti Indusjoelta Välimerelle. Hänet muistetaan parhaiten epäonnistuneesta sotaretkestään Ateenaa vastaan. Kreikkalaiset löivät Dareioksen joukot Marathonin taistelussa 490 eaa. Aleksanteri Suuri valloitti ja tuhosi Persepoliin 330 eaa. Vielä senkin jälkeen Persepolis toimi makedonialaisten hallitseman provinssin pääkaupunkina. Persepoliin kulta-ajoista ovat jäljellä koristeelliset rauniot. tutustuminen arkeologisiin nähtävyyksiin paikallisen oppaan kanssa. Yöpyminen junassa.

Päivä 15. | Teheran
Iranin pääkaupungissa asuu reilut kahdeksan miljoonaa asukasta ja täällä kohtaat maan nykypäivän. Teheranin tärkein nähtävyys on Kansallisaarteiden museo, jonka ihmeisiin kuuluvat mm. Persian ylelliset kruununkalleudet ja persialaisten dynastioiden sotasaaliit. Suomalaisia kiinnostaa varmasti myös suomalaisen kuvataiteilija Eila Hiltusen Teheraniin tekemä patsas. 40 vuotta sitten Teheraniin sijoitetun monumentin kunnostettiin vuonna 2015 ja työ on saanut paljon julkisuutta Iranissa. Yöpyminen hotellissa.

Päivä 16. | Kotimatka
Kuljetus lentokentälle ja kotimatka alkaa.

Parasta Silkkitiellä
- Mukava yksityisjuna, jossa neljä hyttiluokkaa
- Kahden junan yhdistelmä: Orient Silk Road Express ja Persian Explorer
- 5 UNESCOn maailmanperintökohdetta
- Tutustuminen silkkimattojen valmistukseen

Hinnat alkaen
Kategoria Habibi (4 vuodetta)                                                       EUR   5.040 / henkilö
Kategoria Ali baba (2 vuodetta)                                                    EUR   6.885 / henkilö
Kategoria Aladin (2 vuodetta)                                                       EUR   7.490 / henkilö
Kategoria Kalif (2 vuoteen sviitti)                                                  EUR 13.850 / henkilö

Hintaan sisältyy
- 6 yöpymistä junassa (päivät 1 – 7 Orient Silk Road Express, päivät 8 – 15 Persian Explorer)
- 9 yötä hotellissa
- 14 aamiaista, 14 illallista ja 14 lounasta
- Matkaohjelman mukaiset retket, kuljetukset ja sisäänpääsyt
- matkanjohtaja ja paikallisoppaat
- Viini- ja vodka maistiaiset
- Lääkäripalvelut junassa

Hintaan ei sisälly
- Viisumimaksut
- Kansainväliset lennot
- Henkilökohtaiset kulut

Matka-asiakirjat ja rokotukset
- Passi
- Viisumi
- Ei pakollisia rokotteita
- Juomarahat

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Alkaen hinnat majoituksissa per huone ja retkissä per henkilö. Tarjouksissa rajoituksia, kysy tarkemmin toimistostamme.
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy