Australia Tours Aktiv-Resor
  • Akagera kansallispuisto
  • Teeviljelmät
  • Ruanda
  • Akagera kansallispuisto
  • Kuninkaallinen palatsi Nyanzassa

Ruanda

Ruanda tunnetaan toiselta nimeltään tuhansien mäkien maana. Ruanda sijaitsee lähes Afrikan keskuksessa, ja sen maasto on kumpuilevaa ruohotasankoa. Pohjoisessa maasto on vuoristoista ja sieltä löytyvät maan tulivuoret, kun taas idässä Kivu-järveltä löytyvät sisämaan parhaat rannat. Ruandan kansallispuistot ovat maan tärkeimpiä matkailukohteita, mutta vuorigorillojen lisäksi maasta löytyy pieni, elegantti pääkaupunki Kigali. Paras aika vierailla on kesäkuusta syyskuuhun ja joulukuusta helmikuuhun. Voimakkaampi sadekausi ulottuu tavallisesti maaliskuusta toukokuulle.

Historiassa Ruandan väestö jakautui kolmeen heimoon: Hutu, Tutsi ja Batwa. Kaikki heimot puhuvat samaa kieltä kinyarwandaa ja niillä on sama kulttuurialkuperä. Väestöstä noin 84% kuului Hutu-heimoon, 15% Tutsi-heimoon ja loput Batwa-heimoon. Historiassa jokaisella heimolla oli oma sosioekonominen asemansa, rituaalinsa ja pukeutumistapansa. Vuoden 1994 kansanmurha Tutsi-heimoa kohtaan vähensi kansanryhmän osaa merkittävästi, ja nykyään Ruandassa ei tunnisteta etnisiä heimoja vaan kansa on yhtenäinen. Nykyisin Ruanda onkin Afrikan maiden edelläkävijä vahvassa korruptiovastaisuudessa ja biodiversiteetin suojelussa.

Musiikki, tanssi ja yhteisöllisyys ovat suuressa osassa Ruandan kulttuuria. Perinteisiä tansseja säestetään rummuilla, ja historiassa rummunsoittajilla on ollut korkea asema yhteiskunnassa. Paikallisia käsitöitä kuten punoskoreja, ruukkuja ja puuveistoksia voi nähdä laajalti kauppakojuissa.

Pääkaupunki Kigali on varsin uusi, se perustettiin vuonna 1907 ja siitä tuli pääkaupunki vuonna 1962. Kaupunki on turvallinen kohde ja paikalliset lämminhenkisiä vierailijoita kohtaan. Kaupungissa on puiden reunustamia idyllisiä bulevardeja, moderneja korkeita toimistorakennuksia ja ostoskeskuksia. Kigali Cultural Village tarjoaa paikallisille artesaaneille ja ruokakojuille paikan, jossa esitellä paikallisia tuotteitaan. 

Ruandan biodiversiteetti on vertaansa vailla. Maan tulivuoret, sademetsät ja ruohotasangot tarjoavat paitsi upeita maisemia, myös tilaisuuden nähdä luonnossa uhanalaisia vuorigorilloja, leijonia, simpansseja ja kultamarakatteja. Ruandassa on neljä kansallispuistoa ja keski-Afrikan suurin suojeltu kosteikkoalue sijaitsee Akageran kansallispuistossa. Kansallispuistoissa voi päästä näkemään kaikki "Big five"-eläimet: leijonan, sarvikuonon, kirahvin, leopardin, vesipuhvelin ja elefantin. Vuorigorillasafarit ovat tarkoin järjestettyjä, asiantuntijoiden ohjaamia pienryhmäretkiä seuraamaan gorillojen elämää syvällä bambumetsän suojissa. Lisäksi Ruanda on tunnettu kahvin ja teen viljelystä. Kahvin viljelyä pääsee näkemään Kivu-järven lähistöllä idässä, teeviljelmät löytyvät Nyungwe Forest kansallispuiston reunoilta. 

FAKTAT:
Ruandan lippu

Pinta-ala: 26 338 km²
Asukasluku: n. 12 miljoonaa
Pääkaupunki: Kigali
Kieli: ruanda, ranska, englanti
Valuutta: Ruandan frangi (RWF)
Ilmasto: Trooppinen ilmasto, paras aika vierailla on kesäkuusta syyskuuhun ja joulukuusta helmikuuhun. Päiväntasaajan alueella sijaitsevassa Ruandassa on lämmin ja trooppinen ilmasto ympäri vuoden. Voimakkaampi sadekausi ulottuu tavallisesti suunnilleen maaliskuusta toukokuulle.
Aika: GMT +2
Sähkö: 230 V
Kansainvälinen suuntanumero: 250 
Liikenne: oikeanpuoleinen liikenne
Juomaraha: Ravintoloissa 10% juomarahaa pidetään kohteliaana, myös kansallispuistojen oppaille voi jättää juomarahan hyvästä palvelusta.
Lentokenttävero: Ei paikan päällä maksettavaa lentokenttäveroa.

Matkaehdotuksia Ruanda

Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy