Australia Tours Aktiv-Resor
  • Belize, Jukatanin niemimaa, valliriutat, unescon maailmanperintökohde

Belize

Jukatanin niemimaalla Meksikon kyljessä sijaitseva Belize eroaa monista muista alueen maista siten, että se on entinen Britannian siirtomaa. Maa on yhä virallisesti englanninkielinen ja Kansainyhteisön jäsen, joka tunnustaa Englannin monarkin hallitsijakseen. Belize itsenäistyi vuonna 1981 ja maan talous pohjautuu matkailuun ja maatalouteen. Karibian hiekkarannat ja lämpöiset aallot ovatkin hyvä houkutin valita Belize uudeksi lomakohteeksi.

Valttikortteina Belizellä ovat koralliriutat ja rehevät sademetsät. Täältä löytyy läntisen pallonpuoliskon pisin valliriutta ja koko maailman toiseksi pisin heti Australian Ison valliriutan jälkeen. Belizen rantariutat onkin lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon. Alue onkin oiva valinta sukeltajille.

Belizeen houkuttelee myös maya-kulttuuri. Xunantunich sijaitsee San Jose Succotz -kylän vieressä Länsi-Belizessä ja on yksi maan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Rauniot ovat kuuluisia suuresta auringonjumalaa, kuuta ja Venusta esittävästä friisistä. Ca’ana on kymmenien metrien korkuinen, viidakon yläpuolelle kohoava pyramidi, josta avautuu huikea maisema vehreään viidakkoon. Barton Creek on kolmas vierailun arvoinen maya-kohde. Se sijaitsee San Ignacion lähellä. Kilometrien mittaisessa luolassa on tehty mielenkiintoisia arkeologisia löytäjä, ja luola on jo itsessään kiehtova luonnonnähtävyys.

FAKTAT:

Pinta-ala: 23 300 km²
Asukasluku: n.  388 000
Pääkaupunki: Belmopan
Kieli: Englanti, espanja ja kreoli
Valuutta: Belizen dollari BZD)
Ilmasto: Trooppinen ilmasto ja sadekausi kestää toukokuulta marraskuulle.
Viisumi: Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle 30 päivän matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.
Aika: Aikaero Suomeen -9
Sähkö: 110 V, pistorasia on erilainen kuin Suomessa
Kansainvälinen suuntanumero: + 501
Liikenne: Vaikka välimatkat ovat lyhyitä, matkustaminen voi olla maan kahden päätien ulkopuolisilla teillä hyvin hidasta ja turvatonta suhteellisen huonon tieverkoston vuoksi. Etenkin sadekaudella kesä-marraskuussa liikkuminen on hankalaa.
Juomaraha: ei pakollista, mutta on kohteliasta jättää 10% juomaraha

Kohteet / Väli-Amerikka

Hotellit / Belize

Kohteet / Väli-Amerikka

Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy