Australia Tours Aktiv-Resor
  • Vietnam, Kambodza
  • Angor Wat, Kambodza
  • Angor Wat, Kambodza
  • Saigon, Vietnam
  • Vietnam, Kambodza
  • Vietnam, Kambodza
  • Luang Prabang, Laos
  • Kalatorilla Vietnam, Kambodza

Kambodžan ja Vietnamin yhdistelmämatka

Olemme rakentaneet hienon yhdistelmämatkan Vietnamiin ja Kambodžaan. Lähde matkaan tutustumaan Aasian ihmeelliseen kulttuuriin.

Kambodžan kuningaskunnassa on yli 14 miljoonaa asukasta ja rajanaapureita Thaimaan lisäksi ovat Laos ja Vietnam, joka on toinen matkamme kohteista. Kambodža on suhteellisen uusi matkailumaa verrattuna vaikka naapurimaa Thaimaan pitkiin perinteisiin matkailun saralla.

Kambodža on edelleen köyhä valtio, jonka väestö saa elantonsa pääosin maataloudesta. Kambodžan kulttuuri tunnetaan Khmer-valtakunnan jälkeensä jättämistä valtavista arkkitehtuurimonumenteista ja temppeleistä, näistä kuuluisin on Angkor Watin temppeli.

Vietnam on naapuriaan tunnetumpi ja asukasluvultaan isompi 93 miljoonalla asukkaallaan. Maalla on pitkä ja maineikas historia mutta se muistetaan meillä ehkä parhaiten Vietnamin sodasta, johon Yhdysvallat toi surullisen kuuluisan lisänsä.

Päivä 1 | Saapuminen Kambodžaan
Saapuminen Kambodžaan Phnom Penhin lentokentälle, jossa yhteistyökumppanimme opas on vastassa ja kuljetus hotelliin.  

Päivä 2 | Phnom Penh
Aamiaisen jälkeen lähdetään tutustumaan Phnom Penhiin tarkemmin. Vieraillaan Kuninkaallisessa palatsissa, joka rakennettiin vuonna 1866 kuningas Norodomin aikana. Palatsi koostuu useista pagoda tyylisistä rakennuksista. Silver Pagodan lattia on tehty nimensä mukaisesti 5000 hopeatiilestä ja Buddhan patsaassa on 9 584 timanttia. Seuraavana on vuorossa Kansallismuseo, jossa on paljon esineitä Kambodžan historian eri aikakausilta. Aamupäivän kierros päättyy Champey Academy of Arts -taidekouluun, jossa tutustutaan kansantansseihin ja paikallisisiin traditioihin.
Muista sovelias pukeutuminen temppeli vierailuilla, polvet ja olkapäät tulee olla peitettynä.

Iltapäivällä ajetaan oppaan kanssa vanhaan kouluun, joka on nyt Toul Sleng Genocide -museo. Tämä retki vie Kambodžan väkivaltaiseen lähihistoriaan ja se avaa taustoja sille, mitä maassa tapahtui 1970-luvulla, jolloin toistamiljoonaa kamdodžalaista sai surmansa. Aluksi tutustutaan Pol Potin valtakaudella kidutus- ja kuulusteluvankilana toimineeseen kouluun ja sitten siirrytään Cheung Ekiin, jonne vietiin tuhansia vankeja tapettavaksi.

Päivä 3 | Siem Reap ja Angkor Wat
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja lento Siem Reapiin, jossa kuljetus hotelliin. Siam Reap on portti mykistävään Angkor Watiin, joka on Kambodžan symboli ja maan tärkein matkailukohde. 400 neliökilometrin kokoisella alueella on yli tuhannen temppelin rauniot.

Iltapäivällä lähdetään tutustumaan yhteen maailman tunnetuimmista temppelinähtävyyksistä Angkor Watiin. Temppeli rakennettiin 1100-luvun alussa kuningas Suryavarman II:n toimesta, aikana jolloin Angkor oli maan pääkaupunki. Angkor Wat on alueen suurin ja parhaiten säilynyt temppeli ja edelleen merkittävä uskonnollinen keskus. Alun perin temppeli oli omistettu hindulaiselle Vishnulle ja sittemmin Buddhalle. Arkkitehtuuriltaan temppeli edustaa Khmer-valtakunnan klassista arkkitehtuuria. Temppelin rakennustyöt kestivät peräti 30 vuotta. Hiljaiset sisäpihat, avarat terassit, Buddha-patsaiden edessä palavat suitsukkeet ja apsara-tanssijoiden kuvat kertovat kiehtovaa tarinaa menneisyydestä.

Päivä 4 | Angkhor Tom, Ta Prohm ja Pre Rup
Aamiaisen jälkeen vieraillaan monumentaalisessa Angkhor Thomissa. Suuri neliön muotoinen kuninkaallinen kaupunki oli suuren Khmer keisarikunnan viimeinen pääkaupunki. Aivan alueen keskellä sijaitsee huomiota herättävä Bayon-temppeli, jonka terassilta aukeaa mystinen näkymä – ympäröivistä torneista katselee yli kaksisataa salaperäistä kivistä kasvoa luoden ihmeellisen tunnelman katsojan ympärille. Aikaa lounaaseen.

Iltapäivällä keskitytään viidakon uumenissa sijaitsevaan Ta Prohm temppeliin. Temppeli on osittain puiden ja niiden juurien peittämä ja täältä saa upeita valokuvia ainutlaatuisissa maisemissa. Ta Prohmista jatketaan labyrinttimaiseen Preah Khaniin, jonka ulko-ovella monipäiset käärmepatsaat vartioivat sisäänkäyntiä. Viimeisenä löydetään Pre Rupin temppeli, joka valmistui vuonna 961. 

Päivä 5 | Banteay Srei, Liam Muy Thean taiteilijakoti ja markkinat
Aamiaisen jälkeen ehditään tehdä vielä yksi visiitti ja käydä tunnetussa Banteay Srei hindutemppelissä, joka sijaitsee noin 30 km päässä Siam Reapista. Banteay Srei yllättää herkkyydellään, temppeli on rakennettu vaaleanpunaisesta kivestä ja sitä ympäröi kauttaaltaan herkät pitsimäiset kaiverrukset. Temppeliä kutsutaankin ”naisten kaupungiksi”. Ennen lounastaukoa nähdään vielä Banteay Samren hindutemppeli.

Iltapäivän ensimmäinen vierailukohde on Theam´s House. Liam Muy Thean on kambodžalainen taiteilija ja suunnittelija, joka on saanut vaikutteita Khmer-valtakunnan ajoilta sekä kansainvälisestä modernismista. Yli kymmenen vuoden ajan Thean on myös kouluttanut uusia paikallisia taiteilijoita.
Seuraava kohde on Artisans Angkor keskus, joka perustettiin auttamaan lähikylien nuoria löytämään töitä alueeltaan. Tärkeä työ jatkuu edelleen.  
Päivän päätteeksi käydään suosituilla Phsar Chas -markkinoilla Siem Reapissa. Täällä on hyvä tilaisuus tehdä tuliaisostoksia.

Illalla nautitaan kansantanssiesityksestä ja hyvästä ruoasta Angkor Village -teatterissa tai vastaavassa.

Päivä 6 | Boeng Mealae ja paalukylä
Aamiaisen jälkeen ajetaan parisen tuntia halki maalaismaisemien ja pienten kylien Lootuslähteen temppelille nimeltään Boeng Mealea, joka on peräisin 1000-luvun alkupuolelta. Temppeli piilottelee viidakon uumenissa ja sen arkkitehtuuri ihastuttaa vierailijaa.
Temppelin jälkeen mennään Pagodaan, jossa on tilaisuus tavata munkkeja ja vaihtaa heidän kanssaan mielipiteitä maailman menosta. Munkit myös antavat siunauksen halukkaille; seremoniaan kuuluvat tärkeänä osana vesi ja lootuksen kukat. Tämä perinteinen Khmer seremonia puhdistaa pahoista hengistä, jotka aina koettavat vallata ihmispoloisen ja tuo onnea tulevalle vuodelle. Piknik-lounas tai lounas paikallisessa ravintolassa.

Paluumatkalla Siem Reapiin käydään Kampong Khleangissa. Jopa 10 metriä pitkien paalujen päällä lepäävä paalukylä on hauska tuttavuus. Varsinkin kuivana kautena näky on erikoinen, kun paalujen korkeus kunnolla paljastuu. Sadekaudella paaluista on näkyvissä noin 1 — 2 metriä. Kyläläiset elävät pääasiassa kalastuksella.

Päivä 7 | kulinaristinen päivä
Tänään tutustutaan kambodžalaiseen keittiöön, sillä nyt kokataan paikallista ruokaa hauskalla kokkikurssilla. Opit valmistamaan aitoa kambodžalaista ruokaa ammattikokin valvovan silmän alla. Ensin vieraillaan paikallisella ruokatorilla tutustumassa raaka-aineisiin ja sitten alkaa kokkaaminen. Kun ruoka on valmista, se luonnollisesti nautitaan iloisessa seurassa. Näillä resepteillä voi kotona yllättää ystävät ja suosio on taattu!

Iltapäivällä kuljetus lentokentälle ja lento Vietnamiin. Saapuminen Ho Chi Minh Cityyn, entiseltä nimeltään Saigoniin ja kuljetus hotelliin.

Päivä 8 | saapuminen Vietnamiin ja kaupunkikierros
Ho Chi Minh City on kahdeksan miljoonan asukkaan kuohuva kaupunki. Täällä on muuten saman verran vespoja, skoottereita ja moottoripyöriä kuin asukkaita ja ensikertalaiselle liikenne vaikuttaakin kaoottiselta mutta kaikkeen tottuu. Vastakohtien kaupungissa sattuu ja tapahtuu jatkuvasti. Kaupunki tarjoaa ultramoderneja ostoskeskuksia, ranskalaista kolonialismia ja pieniä kadunvarsi kahviloita - maista vaikka vietnamilaista jääkahvia Cafe Sua Da´ta. Toisaalla on sitten maailmanluokan museoita ja Saigonin kuuluisa Oopperatalo sekä Cholonin temppelit ja Chinatown.

Kaupunkikierros autolla 4 tuntia
Aamiaisen jälkeen auto noutaa hotellista ja lähdetään kaupunkikierrokselle. Ensimmäinen pysähdys on 1960-luvulla rakennettu Reunification palatsi, joka ennen tunnettiin Itsenäisyyden palatsina. Tänne panssarivaunut vyöryivät 30.4.1975 ilmoittaen näin Vietnamin sodan päättymisestä. Museossa on mm. sodan ajan toimistoja ja taisteluohjauskeskuksia. Sitten kävellään lyhyt matka 1800-luvulta peräisin olevaan Notre Damen katedraaliin, romanttiseen ja suosittuun hääkirkkoon. Kadun toisella puolella on ranskalaista kolonialismia edustava postitoimisto, Hotel de Ville de Saigon, viralliselta nimeltään Ho Chi Minh City Hall. Vieressä on myös Vietnamin Historiallinen museo, josta löytyy esineitä pronssikaudelta Nguyen dynastiaan, joka oli viimeinen Vietnamin hallitsijasuvuista. Ellei historia herätä kiinnostusta voit vaihtoehtoisesti käydä Fine Arts museossa ihastelemassa uutta ja vanhaa kuvanveistoa ja taidetta tai pistäytyä War Remnants museossa, jossa pää-asiassa esitetään Vietnamin sodan historiaa mutta myös Ranskan siirtomaavalta aikaa sekä Indokiinan sotaa.

Viimeinen pysähdys kierroksella on unohtumaton Jade Emperor Pagoda. Raskaana tuoksuvat suitsukkeet ja sisätilojen taidokkaat kaiverrukset ja rajun näköiset patsaat tekevät vaikutuksen vieraaseen. Vierailun jälkeen kuljetus takaisin hotelliin tai auto voi jättää myös Ben Thanhin markkinoille. 

Kaupunkikierros Vespa skootterilla 4 tuntia (vaihtoehto autokierrokselle)
Toinen tapa tutustua Saigoniin on hieman vauhdikkaampi ja luultavasti James Bond valitsisi tämän.
Aamiaisen jälkeen sukelletaan Saigonin pyörteisiin kuinkas muuten kuin Vespan tarakalla istuen! Lyhyen ajomatkan päässä on suosittu Tao Dan -puisto, joka on parhaimmillaan aamun tunteina. Puistosta ajetaan Thich Quang Ducin monumentille. Thich Quang Duc oli buddhalainen munkki, joka poltti itsensä vastalauseena Vietnamin sodalle vuonna 1963. Sitten siirrytään hieman iloisempiin tunnelmiin ja ajellaan Ho Thi Ki’n kukkamarkkinoiden kautta Chinatowniin, joka tunnetaan nimellä Cholon. Käydään parissakin temppelissä ja opitaan hieman kiinalaisen lääketieteen alkeita.
Matka jatkuu Saigon River tunnelin kautta takaisin keskustaan, jossa nähdään 1960-luvulla rakennettu Reunification palatsi, joka ennen tunnettiin Itsenäisyyden palatsina, romanttinen Notre Damen katedraali ja kolonialistinen Central Post Office, jonka suunnitteli Gustave Eiffel 1800-luvulla. Kierros päättyy maittavaan lounaaseen vespa teemaisessa Café Zoom -ravintolassa.

Päivä 9 | Cu Chin-tunnelit ja veneretki
Puolipäiväretki Cu Chin -tunneleihin ja Speed-Boat veneretki.
Nouto hotellista varhain aamulla ja kuljetus satamaan. Venematka Cu Chi -tunneleille kuvauksellisella Saigon-joella kestää noin 1 ½ tuntia. Matkalla tarjotaan kevyt aamiainen.

Jopa 200 kilometriä pitkät maanalaiset tunnelit ovat vertauskuva Vietnamin sodalle ja vietnamilaisten sitkeydelle sodan aikana. Tunneleiden rakennustyöt alkoivat sodassa ranskalaisia vastaan 1940-luvulla ja niitä paranneltiin sodassa Yhdysvaltoja vastaan. Tunneleita käytti kansallinen vapautusrintama ja niihin rakennettiin kokoontumispaikkoja, huolto- ja viestintäreittejä, sairaala- ja varastotiloja, Vietkong-sissien majoituspaikkoja ja paljon muuta.
Kaksi osaa tunneleista on avoinna yleisölle ja ahtaissa tunneleissa kulkeminen ei ole helppoa mutta vaivan arvoista. Muista hyvät jalkineet. Lounas nautitaan joenranta ravintolassa ennen paluuta hotelliin.

Päivä 10 | laivaretki Mekong-joella
Kokopäivän kestävä laivaretki Cai Be Princess -laivalla. Mekong-joen suistoalue tunnetaan nimellä ”Yhdeksän lohikäärmeen joki”. Rikas ja hedelmällinen suistoalue on kokemisen arvoinen. Päivä alkaa kuljetuksella Cai Be’n kaupunkiin, josta risteily lähtee. Kelluvat Cai Be’n markkinat ovat iloinen ja hauska näky. Tavarat vaihtavat omistajaa paatista toiseen ja varsinkin tuoreet hedelmät tekevät kauppansa. Dong Hoa Hiep -saarella näet perinteisen Mandarin House -talon 1800-luvulta.
Päivän aikana nähdään myös alueen suuret riisimarkkinat, tiilitehdas ja miten paikalliset käyttävät palmunlehtiä rakennustöissä. Hauskaa on myös nähdä, miten paikallisia elintarvikkeita valmistetaan. Lounas nautitaan Le Longanierin indokiinalaisessa kylässä keskellä vehreää tropiikin puutarhaa. Paluukuljetus hotelliin.

Päivä 11 | Hanoi
Aamiainen ja kuljetus lentokentälle, josta lento Hanoihin ja kuljetus hotelliin.

Hanoi on järvien, puistojen ja siirtomaa-ajan rakennusten kaupunki. Vanhankaupungin kujilla on ihastuttavaa seurata kaupungin elämänmenoa ja katujen nimet, kuten Silkkikatu, Mattokatu, Puuvillakatu, Kultakatu ja Kuivattujen kalojen katu kuvaavat hyvin mitä ympärillä tapahtuu.    

Illalla on vuorossa teatteriesitys.
Vesinukketeatteri on satoja vuosia vanha perinne Hanoissa. Vedessä polskuttelevat puunuket ovat värikkäästi maalattuja ja ne esittävät herrasmiehiä ja maanviljelijöitä, kalastajia ja kauniita neitoja ja onpa mukana kotieläimiäkin. Näytelmä tapahtuu perinteisen orkesterin tahdittamana. Aikoinaan nukketeatterin koneistot olivat tarkoin varjeltuja salaisuuksia ja niiden käyttö opetettiin ainoastaan perheen pojille. Teatterin jälkeen nautitaan illallinen vietnamilaisessa ravintolassa.

Päivä 12 | Hanoin kaupunkikierros
Aamiaisen jälkeen lähdetään Hanoin kaupunkikierrokselle, jonka aikana nähdään monta tärkeää nähtävyyttä. Ba Dinh -aukiolla sijaitsee Ho Chi Minhin marmorinen mausoleumi, vaatimattomassa puisessa bungalowissa asui maan isä Uncle Ho. Ranskalaista siirtomaa-ajan arkkitehtuuria edustaa entinen Kuvernöörin palatsi ja Yhden Pilarin Pagoda buddhalaisuutta. Ennen lounasta käydään vielä Thang Long Royal Citadelissa, joka kuuluu UNESCOn maailmanperintö kohteisiin.

Lounas paikallisessa ravintolassa ja sen jälkeen nähdään lisää ranskalaista arkkitehtuuria Oopperatalon luona ja käydään Pass Hoan Kiem -järvellä. Kaunis ja seesteinen Kirjallisuuden temppeli on omistettu kungfutselle ja oppineisuudelle. Se on toiminut myös Vietnamin ensimmäisenä yliopistona. Paras tapa tutustua Hanoin vanhaan kaupunkiin on liikkua jalkaisin ja juuri niin mekin teemme. Kävelyretkellä vanhat nimet tuovat mieleen monta tarinaa vai mitä ajattelet Tinakadusta, Sokerikadusta ja Paperikadusta.

Päivä 13 | kotimatka
Nouto hotellilta ja kuljetus lentokentälle, josta kotimatka alkaa. Kambodžan ja Vietnamin monipuolinen ja mieleenpainuva kiertomatka on lopussa.

Lisämaksusta voit jatkaa lomaa lentäen Halong Baylle. UNESCOn maailmanperintölistalla olevan Halong Bayn tuhannet merestä nousevat kalkkikivimuodostelmat ja kalastajakylät ovat ainutlaatuinen näky.

HUOM.
Muista sovelias pukeutuminen temppelivierailuilla, polvet ja olkapäät tulee olla peitettynä.

Majoitus
Majoitukset hyvätasoisissa hotelleissa.

Hinta alkaen
EUR 3.158 / henkilö kahden hengen huoneessa

Hintaan sisältyy
Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisella
Lento Seim Reap – Saigon
Lento Saigon – Hanoi
Retket, sisäänpääsymaksut ja kuljetukset ohjelman mukaisesti
Englantia puhuvan oppaan palvelut (opas ei mukana risteilyillä)
Ohjelmassa mainitut ateriat
Vesipullo ja kylmä pyyhe kuljetuksilla
Sisämaan lennot lentoveroineen Kamdožassa
Puolen päivän kokkikurssi ja lounas
Munkkien siunaus ja kevyt lounas Lootuslähde temppeli retkellä
Illallinen ja kansantanssi esitys
Ho Chi Minh kaupunkikierroksella lounas
Cu Chin -retkellä aamiainen ja lounas
Mekong-risteilyllä lounas
Vesinukketeatterin jälkeen illallinen
Hanoin kaupunkikierroksella lounas

Hintaan ei sisälly
Vietnamin viisumi (noin USD 65)
Kansainväliset lennot
Kambodzan viisumi (noin 30 $, yksi passikuva)
Juomat ja juomarahat

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Alkaen hinnat majoituksissa per huone ja retkissä per henkilö. Tarjouksissa rajoituksia, kysy tarkemmin toimistostamme.
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy